CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de 2025 yılı bütçe görüşmelerinde sert açıklamalarda bulundu. Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedef alarak tarım politikalarının çiftçiyi iflasa sürüklediğini ve Türkiye tarımını yok etme modeli uygulandığını söyledi.
Bütçe: Çiftçiye 135 Milyar, Faize 1.9 Trilyon!
Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin çiftçiyi kaderine terk eden bir anlayışla hazırlandığını belirtti ve şunları ifade etti:“Tarım için ayrılan 430 milyar liralık bütçe, olması gereken 615 milyardan çok uzak. Faize ödenen miktar ise 1 trilyon 950 milyar lira! Çiftçiye ayırdığınız desteğin 15 katı faize gidiyor. Sorun para değil; sorun, iktidarın halktan topladığı vergileri yandaşlara ve ithalat lobilerine aktarmasıdır. Bu düzen yağma ve talan düzenidir.”Çiftçinin Borcu 330 Kat Arttı
Sarıbal, tarım sektörünün yaşadığı mali sıkıntılara dikkat çekerek çiftçi borcunun 2002 yılından bugüne 330 kat artarak 784 milyar liraya çıktığını belirtti:“2002’de çiftçinin borcu sadece 2,4 milyar liraydı. O dönemde tarıma verilen destekle borç arasındaki fark bu kadar açılmamıştı. Bugün Mehmet Şimşek, gıda fiyatlarını düşüreceğim bahanesiyle çiftçinin canına okumaktadır. Ancak 60 aydır Türkiye’de gıda enflasyonu düşmüyor. Çiftçiyi batırarak gıda enflasyonunu düşürme planı hiçbir yerde başarılı olmaz.”“Milli Gelirden Çiftçiye Düşen Pay Açlık Parası”
Türkiye’de çiftçinin milli gelirden aldığı payın Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük olduğunu vurgulayan Sarıbal, şu çarpıcı verileri paylaştı:• Almanya: 45 bin dolar• Fransa: 26 bin dolar• İspanya: 17 bin dolar• Türkiye: 4 bin dolar“Bu, çiftçiye reva görülen açlık parasıdır. Üstelik tarım ürünlerinde ithalata bağımlı hale gelerek milli kaynakları har vurup harman savurdular. Türkiye 22 yılda 18 milyon ton pamuk ithal edip 32 milyar dolar ödedi. Bu politikalar, ülke tarımını öldüren bir modeldir.”Tarımın Can Damarı Gübre, Tekelleştirildi
Tarımda en büyük girdi maliyetlerinden biri olan gübreye ilişkin de eleştirilerde bulunan Sarıbal, fosfor kaynaklarının tek bir firmaya devredilmesini sert bir dille eleştirdi:“Bütün fosfor kaynakları bir kişiye verildi. Mehmet Cengiz, 86 milyon halkın sırtından kazanç sağlıyor, çiftçiyi de süründürüyor. Bu düzen, halkın cebinden parayı zorla alan bir vesayet düzenidir.”Sarıbal: “Yağma ve Vesayet Düzeni”
Hükümetin tarım politikalarını yağma ve vesayet düzeni olarak nitelendiren Sarıbal, çiftçinin kaderine terk edildiğini ifade etti:“Zorba yönetimler önce yağmalar, çalar, sonra toplumu yozlaştırır. Çiftçiyi de ithalat lobilerine teslim etmiş durumdalar. Bu, halkın alın terine yapılan en büyük ihanettir.”Tarım sektöründeki sorunlara dikkat çeken Sarıbal, üreticilere verilen desteğin artırılmaması halinde tarımda ithalata bağımlılığın artacağını ve gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğini vurguladı.