Türkiye, hava savunma alanında kendi sistemlerinin üretimine hızla devam ediyor. "Çelik Kubbe" projesi ile bu sistemler daha da etkin bir hale gelecek. Üstelik Türkiye'nin geliştirdiği sistemler dünyadaki muadilleri arasında öne çıkıyor.
Omuzdan atılabilen hava savunma sistemleri arasında dünyanın en bilinen sistemlerinden biri olan STINGER yaklaşık 5 kilometre menzile sahipken, milli SUNGUR'un menzili 8 kilometreye ulaşıyor.
İrtifada da SUNGUR, Amerikalı muadilinden önde yer alıyor.
Yakın hava savunması 'GÖKDENİZ'e emanet
ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, Amerikan muadili olan PHALANX ile benzer ihtiyaçlar için üretildi. İki sistem de gemileri hava tehditlerine karşı korumak için yüksek hızda mermi ateşliyor. Amerikan muadili PHALANX dakikada 4 bin 500 mermi atarken GÖKDENİZ bin 100 mermi atma kapasitesine sahip. Ancak GÖKDENİZ, Türk mühendislerin geliştirdiği parçacıklı ATOM mühimmatı sayesinde, hedefin önünde bir set oluşturarak, başarı şansını çok daha yukarı taşıyor.SUNGUR, ABD menşeli STINGER'dan daha üstün
ROKETSAN tarafından geliştirilen araç üzerinden veya tek personel tarafından omuzdan ateşlenebilen SUNGUR da yine bir çok özelliği ile Amerikan muadili STINGER'ın önüne geçiyor.Omuzdan atılabilen hava savunma sistemleri arasında dünyanın en bilinen sistemlerinden biri olan STINGER yaklaşık 5 kilometre menzile sahipken, milli SUNGUR'un menzili 8 kilometreye ulaşıyor.
İrtifada da SUNGUR, Amerikalı muadilinden önde yer alıyor.